W 2023 roku burmistrz Barcina Michał Pęziak przyznał dwie nagrody za osiągnięcia w dziedzinie twórczości artystycznej, upowszechniania i ochrony dóbr kultury. Samorządowe wyróżnienia otrzymali pani Ewa Maria Mazur – pasjonatka historii miasta i gminy Barcin zajmująca się udokumentowaniem i zachowaniem lokalnego dziedzictwa kulturowego oraz pan Krzysztof Leśniewski – propagator kuchni pałuckiej i regionalnej, autor książek kucharskich: Kuchnia pałucka (2016), Tradycyjna spiżarnia (2019), Wyrób konserw w słoikach i puszkach (2021), społecznik i przewodnik turystyczny.
Pani Ewa Maria Mazur jest pasjonatką historii miasta i gminy Barcin, która społecznie zajmuje się udokumentowaniem, podtrzymaniem i zachowaniem lokalnego dziedzictwa kulturowego. Z jej inicjatywy uhonorowano Edmunda Reinke – pierwszego powojennego burmistrza Barcina oraz miejscowych uczestników Powstania Wielkopolskiego 1918/1919. W 2022 roku Rada Miejska nadała nazwę „Edmunda Reinke” ulicy w Barcinie. W ramach „Budżetu obywatelskiego w gminie Barcin na 2023 rok” mieszkańcy miasta wybrali projekt zgłoszony przez Ewę Marię Mazur pt. „Powstanie muralu upamiętniającego udział mieszkańców Barcina w Powstaniu Wielkopolskim”. Samorząd przeznaczył 78 720 zł na wykonanie artystycznej wizualizacji wymarszu kompanii barcińskiej z Powstaniem Wielkopolskim na ścianie bloku przy ul. Artylerzystów w Barcinie. Pani Ewa Maria Mazur jest aktywną uczestniczką i ekspertką grup tematycznych Barcińska Izba Tradycji oraz Wapienno – czyli „Świat Utracony na zawsze” w serwisie społecznościowym Facebook. W Internecie publikuje archiwalne zdjęcia, przywołuje wydarzenia związane z historią Barcina i okolic, przypomina osoby zasłużone dla rozwoju społeczności lokalnej. Pani Ewa Maria Mazur jest słuchaczką i członkinią Rady Słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku oraz należy do Towarzystwa Miłośników Miasta i Gminy Barcin.
Pan Krzysztof Leśniewski jest propagatorem kuchni pałuckiej oraz autorem książki „Kuchnia Pałucka”, za którą w 2016 roku otrzymał wyróżnienie na konkursie im. Stefana Czernickiego na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach. Jest autorem poradników kulinarnych „Tradycyjna spiżarnia”, „Wyrób konserw w słoikach i puszkach” cz. 1 i 2, artykułów do czasopism „Poradnik Restauratora” i „Kultura Wsi”. Pan Krzysztof Leśniewski jest członkiem-założycielem Lokalnej Organizacji Turystycznej PAŁUKI, międzynarodowym certyfikowanym jurorem kulinarnym amerykańskiego grilla i BBQ, jurorem i nagradzanym uczestnikiem festiwalu Kuchni Kujawskiej w Lubrańcu, współautorem oraz jurorem Biesiady Pałuckiej w Żninie, członkiem jury powiatowego konkursu Gwary Pałuckiej w Barcinie. Wieloletnia współpraca pana Krzysztofa z Kołem Gospodyń Wiejskich w Pturku, którego został honorowym członkiem, zaowocowała nagrodami w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, przyznaniem statuetki „Perła 2022” i nadaniem Certyfikatu Jakości „Nadnotecka Marka”. Pan Krzysztof Leśniewski został nagrodzony prestiżową nagrodą „Klucz do polskiej spiżarni 2017” przyznawaną przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, Honorowym Medalem Burmistrza Żnina (2018) oraz statuetką Century 2013 w kategorii „Pasjonat Roku”. Wystąpił w programie Ewy Wachowicz oraz Walentego Kani „Kuchnia dla odważnych'', którego odcinek był nagrywany w zalanym kamieniołomie w Piechcinie. Pan Krzysztof Leśniewski był wolontariuszem TPD w Barcinie i filii bibliotecznej w Mamliczu, opiekunem w świetlicy wiejskiej w Dąbrówce Barcińskiej, gdzie prowadził kabaret i wydawał gazetkę. Przez jedną kadencję działał także w Radzie Sołeckiej Dąbrówki Barcińskiej.