W środę, 22 marca 2023 roku, w Nakle nad Notecią zorganizowano XLIII Walne Zebranie Członków Związku Miast i Gmin Nadnoteckich. W trakcie obrad zaprezentowano projekt Certyfikacja produktów regionalnych – „Nadnotecka Marka” oraz wręczono Certyfikaty Jakości „Nadnotecka Marka” producentom, którzy wyłonieni zostali w ramach pilotażowego naboru.
Komisja certyfikacyjna przyznała 22 certyfikaty dla lokalnych produktów spełniających założenia projektu. Z Gminy Barcin certyfikaty nadania „Nadnoteckiej Marki" odebrały Marianna Pawłowska, Grażyna Niewolak i Urszula Stegienta dla Koła Gospodyń Wiejskich w Pturku za Piernik Notecki oraz Krzysztof Leśniewski (Kuchnia Pałucka) za Rogaliki Barcińskie.
Certyfikację przeprowadził Zarząd Związku Miast i Gmin Nadnoteckich w oparciu o regulamin przyznawania, używania i posługiwania się Certyfikatem Jakości „Nadnotecka Marka”. Cele certyfikacji obejmują:
- promowanie lokalnych producentów, a przede wszystkim wytwarzanych przez nich wyrobów,
- wykorzystanie potencjału gospodarczego Regionu,
- marketingowe wykorzystanie dziedzictwa rzeki Noteci i rejonu nadnoteckiego,
- podjęcie działań zmierzających do zwiększenia dostępności komercyjnej do produktów lokalnych wytwarzanych na terenie Związku.
Lista wyróżnionych certyfikatem jest na stronie internetowej Nakła nad Notecią.
Zarząd ZMiGN ZDECYDOWAŁ O PROWADZENIU NABORU CIĄGŁEGO PRODUKTÓW REGIONALNYCH W PROGRAMIE CERTYFIKACJI.