W niedzielę, 25 września 2022 roku, na Targach Smaki Regionów w Poznaniu ogłoszono wyniki XXI edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Statuetkę „Perły 2022” za najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Pturka. Kapitała Krajowa doceniła piernik notecki według przepisu Marianny Pawłowskiej, wspieranej przez Urszulę Stegienta, Katarzynę Łapińską, Grażynę Niewolak, Elwirę Niewolak-Kwaśniewską, Ewę Bałka i Krzysztofa Leśniewskiego.
Przed tygodniem, 18 września 2022 r., Koło Gospodyń Wiejskich w Pturku zajęło I miejsce w konkursie „Ziemniak w tradycji kuchni Pomorza i Kujaw” w trakcie targów „Barwy Lata – Dary Jesieni” w Minikowie. Uznanie organizatorów Święta Ziemniaka, którego celem jest rozpowszechnienie konsumpcji ziemniaka wśród konsumentów, znalazł Bambrzok, czyli placek pieczony z ziemniaków tartych.
Targi SMAKI REGIONÓW w Poznaniu pozwalają poznać smak najlepszych produktów - ekologicznych, przygotowanych w rytmie slow. Impreza plenerowa BARWY LATA – DARY JESIENI w Minikowie służy promocji i popularyzacji różnych form przedsiębiorczości na obszarach wiejskich, regionalnych produktów kulinarnych, rękodzieła i sztuki ludowej.