Od kilku lat w Gimnazjum Nr 1 im. Henryka Sienkiewicza w Barcinie w ramach zajęć terapii kuchennej z komunikacją alternatywną, opracowanych przez nauczycielki nauczania specjalnego Monikę Łukomską i Magdalenę Kucharską, realizowane są projekty, podczas których wolontariusze współpracują z osobami niepełnosprawnymi, zgłębiając tajniki przygotowywania i testując smaki tradycyjnych lub egzotycznych dań.
13 marca br. rozpoczęły się „Kulinarne podróże po świecie”. Tym razem uczestnicy poznają sposób przyrządzania i smak potraw z różnych kontynentów. Poza młodzieżą gimnazjalną oraz absolwentami szkoły swoje umiejętności pracy w kuchni trenować będą także niepełnosprawne dzieci, biorące udział w sobotnich zajęciach „Chwila oddechu”. Pierwszym daniem, które zostało przygotowane i z apetytem zjedzone był barszcz ukraiński. Projekt realizowany będzie do grudnia a zaplanowane zostały 23 spotkania. Finałem roku szkolnego 2016/2017 będzie siódmy gminny konkurs kulinarny „Smak lata”.
Każdego roku organizatorzy wzbogacają nie tylko umiejętności gotowania, współpracy i komunikowania się, ale także wyposażenie kuchni w różne naczynia i sprzęt AGD. Tym razem, dzięki dotacji z Budżetu Gminy Barcin, Stowarzyszenie „Otwarte Umysły” zakupi kuchenkę elektryczną z piekarnikiem.
Program autorski Moniki Łukomskiej i Magdaleny Kucharskiej jest terapeutyczną formą integracji i edukacji młodzieży niepełnosprawnej z pełnosprawnymi rówieśnikami przez udział w zajęciach kulinarnych, w trakcie których uczestnicy rozwijają własną samodzielność, nabywają kompetencji współdziałania z drugim człowiekiem, poznają alternatywne formy komunikowania, uczą się tolerancji i akceptacji.
Pomysłodawcy zapraszają do włączenia się w działania wolontaryjne na polu kulinarnym.